Динята ( Citrullus lanatus ), позната и като Любеница“ и Карпуз“,

...
Динята ( Citrullus lanatus ), позната и като Любеница“ и Карпуз“,
Коментари Харесай

Динята – Кави са ползите за здравето?

Динята (  Citrullus lanatus ), позната и като „ Любеница “ и „ Карпуз “, е апетитен здравословен плод, цялостен с съществени хранителни субстанции, с ниско наличие на калории и без мазнини. Тя ви обезпечава добра хидратация и нужните ви витамини, минерали и антиоксиданти.

Когато се хапва в рационални количества, динята е потребна и обезпечава доста изгоди за здравето. Можете да ядете всички елементи на динята, в това число кората и семената.

Летен плод, който е доста известен измежду всички възрасти и изключително измежду децата.

Ползи за здравето

Какво лекува динята?

Червеният цвят идва от ликопен, антиоксидант, само че има и жълти дини. Някои изследвания сочат, че тя може да помогне за понижен риск от рак и диабет, когато е част от здравословния ви метод на живот. Динята има повече от това хранително вещество от всеки различен плод или зарзават – даже е повече и от доматите.

1. Богата е хранителни субстанции и потребни растителни съединения

От плодовете, динята е една от най-нискокалоричните храни, като съдържа единствено 46 калории на 150 грама. ( 1 )

В към 150 грама се съдържа:

  • 46 калории
  • Въглехидрати 11,6 грама
  • Фибри 0,6 грама
  • Магнезий 15,4 мг
  • Фосфор 16,9 мг
  • Калций 10,8 мг
  • Калий 172 мг
  • Витамин С 12,5 мг
  • Витамин А микрограма
  • Холин 6,3 мг
  • Фолиева киселина 4,6 микрограма
  • Бета каротин 467 микрограма
  • фитостероли 3.08 микрограма
  • Лутеин и зеаксантин 12,3 микрограма
  • Ликопен 7 микрограма

Динята съдържа още и витамини от група В, флуорид, селен, цинк, манган, лизин, триптофан, левцин, аргинин и други

2. По-здраво сърце

Динята е богата на аминокиселина, наречена цитрулин, която може да помогне за придвижването на кръвта през тялото ви и може да намали кръвното ви налягане. Сърцето ви също ще се радва на наличието на ликопен. ( 2 ) ( 3 ) ( 4 )

Проучванията демонстрират, че може да понижи риска от сърдечни удари. Разбира се, целият ви метод на живот въздейства върху здравето на сърцето ви. Не забравяйте да спортувате, не пушите и ограничавайте наситените мазнини.

3. Предпазва стави ви

Динята съдържа бета-криптоксантин, който може да защищити ставите ви от инфектиране. Има изследвания, които демонстрират, че с времето това може да ви защищити от ревматоиден артрит.

4. Полезна за очите ви

Само един междинен комат любеница ви дава 9-11% от витамин А, от който се нуждаете всеки ден. А това вещество е едно от ключовете за здравето на очите ви. Храните са най-хубавият метод да получите всички витамини и минерали, от които тялото ви се нуждае.

5. Естествена хидратация

Сочната любеница е 92% вода, тъй че яденето и ви оказва помощ да останете добре хидратирани. Всяка клетка във вашето тяло се нуждае от задоволително вода. Дори дребен дефицит може да ви накара да се почувствате леко бавни.

Нещо повече, високото наличие на вода е една от аргументите, заради които зеленчуците и плодовете ви карат да се чувствате сити.

6. Динята е потребна за кожата и косата

Витамините А, В6 и С в динята оказват помощ на кожата и косата ви да остане мека, гладка и еластична.

Тъй като е заредена с доста вода, тя също е страхотна маска за лице. 1 супена лъжица сок от любеница я смесете със същото количество българско кисело мляко. Нанесете върху лицето си и оставете да подейства за 10 минути. Изплакнете и подсушете.

Както бета-каротинът в динята, по този начин и ликопенът могат да оказват помощ за предпазването на кожата ви от слънчево изгаряне. ( 5 )

7. Увеличава издръжливостта ви

Ако имате храносмилателно заболяване като заболяването на Крон или колит, описът с това, което не би трябвало да се яде по време на обостряне, може да бъде дълъг. Можете да поставите динята в листата си с „ разрешени “. Тя е лесна за мелене даже от възпалени вътрешности.

Ами в случай че изям семка от любеница по случайност?

Може да са ви казвали като дете, че в случай че погълнете семки от любеница, те ще пораснат в корема ви. Не е правилно! В последна сметка в стомаха ви няма слънчева светлина или почва, а доста стомашна киселина.

9. Може да понижи оксидативния стрес

Динята може да понижи оксидативния стрес и възпалението, тъй като е богата на противовъзпалителни антиоксиданти, като витамин С и ликопен.

10. Помага за по-нисък риск от рак и в борабата с него

Антиоксидантите в динята могат да оказват помощ за попречване на рак посредством битка със свободните радикали.

Намалява риска от рак посредством намаление на инсулиноподобния растежен фактор (IGF), протеин, който взе участие в клетъчното разделяне. ( 7 )

Също по този начин кукурбитацин Е е изследван за способността му да инхибира растежа на тумора. ( 8 ) ( 9 )

Диета с любеница за намаляване

Динята е идеална храна за намаляване, изключително през лятото. Ако консумирате единствено любеница през целия ден, можете да свалите до 1 кг дневно. Но е належащо да уточним, че няма да се отървете от 1 кг мазнини, а тялото ви ще се изцеди от водата. Следователно тази диета е по-подходяща като пречистващо лекуване, защото освобождава тялото от нездравословни субстанции.

Не трябва да се придържате към диетата с любеница повече от три поредни дни. Можете да ядете всякакъв вид любеница на тази диета, защото всички са с доста ниско наличие на калории.

Как да изберем узряла и сладка любеница?

Изберете плод без вдлъбнатини, драскотини и други пострадвания. Потърсете жълт и по-голям кръг на дъното, а не бял. Това алармира, че е узряла. Една сочна, подготвена за консумация любеница ще се усеща по-тежка. Когато я „ почукате “, би трябвало да звучи кухо. Това демонстрира, че водата и плодовете, които се съдържат, са непокътнати и имат постоянна конструкция.

Може да я консумирате нарязана на части, като сок, в смути и да изпечете семената и. Семките от любеница се пекат във фурна за 15 – 20 минути. 28,5 грама семена ви обезпечава към 8 грама протеин, или от 14% до 17% от дневните потребности на човек от протеини. ( 10 )

Тя изненадващо здравословен плод. Съдържа високи равнища на вода и ви дава доста други значими хранителни субстанции, в това число витамин С и ликопен.

Динята плод или зарзават е?

Да се ​​реши дали нещо е плод или зарзават от време на време е доста мъчно. Освен това градинарят, ботаникът, фермерът или готвачът може да имат друго мнение по отношение на това дали нещо е плод или зарзават.

Но, дано не навилзаме в тези разнообразни гледни точки. Динята е от фамилията на тиквата и е сходна на другите плодове на растенията от това семейство, затова е един от плодовите зеленчуци.

Според watermelon.org обаче, сходно на пипера, домата и тиквата, динята е плод, ботанически погледнат.

Така че, тя може да бъде обсъждана и като плод, и като зарзават.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР